Omuz Tendonunun Yırtılması Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilebilir?

Omuz Tendonunun Yırtılması Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilebilir?

19-06-2019

Omuz tendonunun yırtılması, 50 yaş ve üstü yetişkinlerin yaklaşık üçte birinde acı çekmesi beklenen yaygın bir olgudur. Bölgedeki travma veya tendon aşınması nedeniyle ciddi yaralanmalar, ciddi ağrı, bölgesel zayıflık ve omuz hareketinin kısıtlanmasına neden olabilir. Hangi semptomlar yırtılmış bir omuz tendonunu gösterir ve olası tedavi seçenekleri nelerdir?

50 yaş ve üstü yetişkinlerin yaklaşık% 30’u manşet tendonlarının yırtılmasından muzdarip olacaktır. Bu tendonlar kasları kol kemiğine bağlar ve omzun çok yönlü hareketinden sorumludur.

Aslında, omzun bir yırtılması, tek bir sorunu değil, değişen derecelerde ciddiyetle ortaya çıkabilecek bir dizi olayı tarif eder: sivilce, kısmi yırtılma, tam yırtılma.

Hangi tür yırtıklar var?

İki ana yırtılma türü vardır:

Travmatik yırtılma

Belirli bir yaralanma sonucu oluşan yırtılma yırtılması . Çoğu durumda, yırtılmanın semptomları yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkar ve ağrı, bölgesel zayıflık ve hareket kısıtlamasını içerir.

Yırtık dejenerasyon

Genellikle rotator manşetin mekanik sıkışmalarından (sıkışma sendromu) kaynaklanır. Sivilce sendromu, omuz eklem kemiklerinin tendonlar üzerindeki sürekli baskısı nedeniyle gelişen yaygın bir problemdir. Eğer tedavi edilmezse, sendrom tendonların aşınmasına ve sonunda yırtılmasına neden olabilir. Kademeli olarak oluştuğundan, yırtılma yıllarca mevcut olabilir ve enflamatuar bir reaksiyon veya ağrıyı tetiklemeyebilir.

Hangi risk faktörleri omuz tendonunun yırtılmasına neden olabilir?

Yukarıda bahsedildiği gibi, yaş, omuz tendon rüptürü gelişiminde önemli bir faktördür. Ek olarak, omuz yüksekliğinin üzerinde tekrarlayan hareketler (ağır yüklerin kaldırılması, boyama tavanları, vb.) Ve aynı zamanda omuz üzerine uygulanan yüksek basınca neden olan kavisli bir yapı gibi konjenital faktörler içeren fiziksel çalışmaları içeren omuz tendon dejenerasyonunun yırtılmasına yol açabilecek çeşitli risk faktörleri vardır. Eğilir ve erozyona neden olur.

Hangi belirtiler omuz tendonunun yırtıldığını gösterebilir?

Travmatik yırtılmaya tipik semptomlar

Çoğu durumda, akut bir yırtılma, bölgede şiddetli ağrıya yol açacaktır. Ek olarak, bölgesel zayıflık ve hareket de gelişebilir. Belirtiler dejenerasyonun karakteristiğidir.

Dejeneratif bir gözyaşı, yavaş ve kademeli olarak gelişen ağrı ile karakterize edilecektir. Zamanla, bölgesel zayıflık da gelişebilir ve omuz hareket aralığı sınırlı olabilir.

Omuz tendonunu nasıl teşhis edebilirim?

Sorunun teşhisi fizik muayene, hasta tarafından yapılan vaka incelemesi ve X-ışını, ultrason ve MRG gibi çeşitli görüntüleme testleri ile yapılır.

Omuz tendon rüptüründe tedavi yöntemleri nelerdir?

Bazı durumlarda, özellikle dejeneratif bir yırtılma ise, seçilecek ilk tedavi yöntemi konservatif olur. Konservatif tedavi fizyoterapiyi ve bazen steroid enjeksiyonlarını veya biyolojik enjeksiyonları içerir. Konservatif tedavi girişimlerinin rüptür durumunda düzelmeye yol açmadığı durumlarda cerrahi tedavi göz önünde bulundurulacaktır.

Operasyona karar vermeden önce, ortopedist, omuz veya dirsek uzmanı veya artroskopi ve spor hekimliği uzmanına danışmak, yaralanmanın ciddiyeti, hastanın işleyişi ve tıbbi durumu üzerindeki etkileri dikkate alınarak en bilinçli karar vermek için önemlidir.

Ameliyat nasıl yapılır?

Omuz tendon rüptürünü iyileştirme ameliyatı iki yaklaşımla yapılabilir:

Artroskopik yaklaşım

Ameliyat için kullanılan aletlerin yerleştirildiği alanda minik delikler ve aynı zamanda cerrahın omuz alanını ekranda görmesini sağlayan minik bir kamera kullanılarak gerçekleştirilir.

Açık yaklaşım

Ameliyat bölgesine doğrudan girilerek omuz bölgesinde yapılan bir kesi ile yapılır.

Operasyon sırasında, cerrah alandaki enflamatuar yanıtı ortadan kaldıracak, tendonu sıkıştırmaya yol açan kemik çivilerini uzatacak ve tendonu kemiğe ankrajlar veya kanallar kullanarak kesildiği kemiğe bağlayacaktır.

Ameliyat sonrası iyileşme seyri nedir?

Omuz cerrahisi sonrası iyileşme süreci uzun ve kademelidir. Ameliyattan sonra, omuz birkaç hafta boyunca bir rafla sabitlenmeli ve omuzun yenilenmesi ve hareketin geri kazanılması için fizyoterapi uygulanmalıdır. Ameliyatın nasıl yapıldığının ve hastanın zamanla fizik tedavide sebat göstermesinin, ameliyatın başarısı ve omzun rehabilitasyonu için gerekli olduğunu not etmek önemlidir. Çoğunlukla, hastanın yaklaşık üç ay sonra normal işleyişine dönmesi beklenir.

Riskler neler?

Omuz tendon füzyonunda cerrahi riskler çok nadirdir ve kemik, bölgedeki kan damarları, bölgesel enfeksiyon ve kırık riski gibi yaralanma risklerini içerir. Ameliyattan sonra, önemli bir hareket kısıtlamasına neden olan omuz ekleminin sertliği gelişebilir. Ayrıca, eylemin bölgedeki acıyı durduramaması ihtimali de var.

 

Anket

vbet giriş