Feokromasitoma Cerrahisinde Hipertansiyon Yönetimi

Feokromasitoma kromafin dokudan gelişen vasküler bir tümördür.

01-10-2018

Feokromasitoma kromafin dokudan gelişen vasküler bir tümördür. Tümörden salgılanan katekolaminler nedeniyle perioperatif anestezi yönetiminde şiddetli hipertansiyondan aort diseksiyonuna kadar ciddi problemler gelişebilir. Sağ sürrenal kitle ve karaciğer metastazı olan bir feokromasitoma olgusunun anestezi yönetimini sunmayı amaçladık.

OLGU

43 yaşında, 70 kg ağırlığında kadın hasta sağ sürrenal kitle (6X5 cm) ve karaciğer segment 7 metastazı (4X3 cm) nedeniyle operasyona alındı. Öyküsünde diabetes mellitus, hipertansiyon ve 1 ay önce geçirilmiş iskemik serebrovasküler olay bulunan hasta 4 mg/gün alfa adrenerjik reseptör blokörü (doksazosin) kullanıyordu. Operasyon odasında standart monitörizasyon ve serebral oksijen satürasyon monitörizasyonu (Near-infrared spectroscopy; NIRS) yapıldı.

Preoperatif kalp hızı 98/dk, kan basıncı 140/100 mm/Hg, periferik oksijen satürasyonu %98,NIRS sağ/sol lob %65/70 olarak ölçüldü. Hastaya indüksiyon öncesinde sağ radial arter kanülasyonu yapılarak invaziv arteriyel monitorizasyon gerçekleştirildi. İndüksiyon 7 mg/kg tiyopental, 2 μg/kg fentanyl ile yapıldı, kas gevşemesi için 0.6 mg/kg rokuronyum uygulandı. Endotrakeal entübasyon sırasında hemodinamik değişiklik gözlenmedi. Anestezi idamesi %2- 2.5 sevofluran, %50 O2, %50 hava ve remifentanil infüzyonu ile sağlandı. Sağ internal juguler kateterizasyon yapıldı.

Cerrahi insizyondan hemen sonra kan basıncında artış görüldü.

Nitrogliserin infüzyonu (0.5-0.7 μg/kg/dk) başlandı. Fentolamin (Regitine amp 10 mg/mL), iv 1 mg bolus test dozu sonrasında 100 mg fentolamin 500 mg %5dekstroz içinde hazırlanarak kan basıncına göre infüzyon dozu ayarlandı. Sürrenal kitle çıkarıldıktan sonra hastanın kan basıncında düşme görüldü. Antihipertansif ajanlar kesildi, buna rağmen düşüş devam edince noradrenalin infüzyonu başlandı. Beyin oksijen satürasyonu ölçümlerinde kan basıncı ile uyumlu olarak değişiklikler gözlendi ancak bu değişiklikler patolojik sınırlarda değildi.

Karaciğer metastazı da eksize edilerek operasyon tamamlandı. Anestezik ajanlar kesildikten sonra hastanın kan basıncında yükselme görüldü. Noradrenalin infüzyonu kesilerek kas gevşeticinin etkisi sugammadeks (200 mg) ile geri döndürüldü.

SONUÇ

Feokromasitoma cerrahisinde görülebilecek hipertansif ataklar nitrogliserin, remifentanil ve fentolamin infüzyonu ile kontrol edilebilir. Ayrıca kan basıncı değişikliklerinin oluşturabileceği serebral etkilerin NIRS ile monitörize edilmesinin yararlı olduğunu düşünmekteyiz.

Anket

vbet giriş